Wat is intervisie?

Wat is intervisie (voor ondernemers)?

Bij intervisie komt een groep van 3 tot 8 ondernemers bij elkaar om met elkaar te bespreken wat er in hun bedrijf gebeurt. Het wordt ook wel een mastermind genoemd. De leden sparren over uitdagingen of nieuwe ideeën binnen hun bedrijf. Dit heeft veel voordelen. Doordat zij overdenkingen delen en anderen mee laten denken komen zij tot nieuwe inzichten. Samen weten er meer dan één.

 

Is intervisie voor iedereen?

Nee. Intervisie is erop gericht dat je elkaar helpt en aanmoedigt. Het is geen netwerkgroep, er worden geen zaken gedaan (hoewel er wel opdrachten uit voort kunnen komen). Deelnemers zijn enthousiaste en ambitieuze ondernemers die weten dat de ontwikkeling van hun bedrijf in hoge mate beïnvloed wordt door hun eigen ontwikkeling. En zij zijn bereid daaraan te werken. Voorwaarde om mee te doen is dus dat je als ondernemer hulp accepteert en anderen wilt helpen met jouw kennis en ervaring.

 

Wat is de meerwaarde?

Veel ondernemers proberen zelf het wiel uit te vinden. En daar is niets mis mee, het gaat alleen langzamer. Wanneer je je omringt door mensen waarvan je iets kunt leren, zul je merken dat je sneller kunt groeien. Ondernemers staan vaak met hun dilemma's en overdenkingen alleen aan de top van het bedrijf. 

Veel succesvolle mensen nemen deel aan intervisie of een mastermindgroep. Ze vinden daar een klankbord en een stok achter de deur om uit de waan van de dag te stappen en ook aan hun bedrijf te werken (in plaats van alleen ín het bedrijf). Wanneer de intervisiegroep aan een aantal voorwaarden voldoet, versterken de ondernemers elkaar, werken ze gericht aan het behalen van hun doelen en geeft het deelnemen aan de intervisie een enorme boost in hun bedrijf. 

 

 

Begeleide intervisie

Een intervisie kan ook begeleid plaatsvinden. Dit gaat een stap verder dan enkel onderling sparren. Een begeleider helpt de leden om antwoorden op hun vragen te krijgen. Je vraag wordt heel helder gemaakt en je ontvangt adviezen van de andere leden. Er wordt gekeken vanuit verschillende standpunten naar jouw vraag. Vervolgens bepaal jij wat je met deze adviezen actief gaat doen.

Een begeleider brengt structuur aan in de bijeenkomsten. Hij/zij zorgt ervoor dat de deelnemers zich op de inhoudelijke vraagstukken kunnen richten. De begeleider bewaakt het proces van het gesprek en de houdt de groepsdynamiek in de gaten. Met een begeleider vergroot je de kans van slagen en de kwaliteit van de intervisie.  

Wist je dat..

...intervisie al tientallen jaren gebruikt wordt? Tijdens de wederopbouw van de industrie in Japan in de jaren 50 werd een soortgelijke methode gebruikt vanuit het Japanse gedachtegoed 'Kaizen' ofwel: morgen beter doen dan vandaag. Ook tijdens topdrukte in de gezondheidszorg in de jaren 70 werd de werkwijze effectief bevonden door psychologen en sinds de jaren 90 wordt deze manier van collegiaal overleg ook veel gebruikt in overige non-profit sectoren zoals (hoge)scholen en universiteiten. Het heeft zijn effectiviteit dus al jaren bewezen.

Voor (veel) ondernemers is intervisie echter niet bekend en dat is jammer want met deze methode werk je doelgericht aan groei en ontwikkeling. Van jezelf en van je bedrijf. 

 

Wil je dit zelf ook eens ervaren? In november 2021 start er weer een proefintervisie voor werkgevers gepland.

Of laat een reactie achter, dan stuur ik je de informatie toe 👇

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.