Hoe reageren generatie Y en Z op werkgevers?

De generatie Y en Z, hoe reageren zij op werkgevers? Het antwoord daarop is verrassend simpel. 

 

(Jonge) werknemers reageren op dezelfde manier op werkgevers zoals ze reageren op de eerste leiders die zij in hun leven tegenkwamen: hun ouders. Het is daarom heel interessant om te kijken op welke manier deze generaties zijn opgevoed. Die informatie kun je namelijk gebruiken om hen te leren begrijpen en aan te sturen. 

 

De eerste lichting van generatie Z komt nu je bedrijf binnen. Deze generatie is tussen de 5 en 20 jaar oud. Ze zijn opgevoed door de pragmatische generatie, hun ouders zijn tussen de 35 en 50 jaar oud. Kenmerkend in de opvoeding is dat hun ouders grenzen stellen, op een zoveel mogelijk gelijkwaardige manier (geen hiërarchie). Liefde, respect, vertrouwen en zelfstandigheid zijn belangrijk. De grootouders van deze kinderen zijn over het algemeen nog heel vitaal en gaan gelijkwaardig om met hun kleinkinderen. Ze zijn dus gewend om gelijkwaardig behandeld te worden, ongeacht de leeftijd van hun collega's.

 

De generatie Y is nu tussen de 20 en 35 jaar oud. Zij zijn over het algemeen opgevoed door generatie X (nu tussen de 50 en 65 jaar oud). Kenmerkend in deze opvoeding is dat generatie X dubbel zoveel tijd besteed aan het opvoeden van hun kinderen dan babyboomers deden. De generatie Y (ook wel millennials genoemd) heeft geleerd dat zij keuzemogelijkheden hebben. Ze zijn gestimuleerd om hun eigen weg te volgen en worden daarbij begeleid door hun ouders, zoals in het maken van hun eigen keuzes.

 

Wanneer millennials aan het werk gaan, verwachten zij dezelfde begeleiding van hun werkgevers. En de realiteit blijkt vaak anders. Met als gevolg dat zij weer vertrekken en op zoek gaan naar een plek waar ze wél de begeleiding krijgen die ze als kind ook hadden.

 

De generatie Y en Z zit nu grotendeels in de levensfase die 'juniortijd' wordt genoemd. Ze houden zich bezig met vragen over wat ze willen leren en wat ze willen doen in hun werk en leven.

 

Veel ondernemers zijn dus ook ouders van de generatie Y en Z. Dat kan dus ook goed voor jou gelden. In dat geval vind je dit vast interessant:

uit onderzoek bleek dat de ouders van generatie Y hun kinderen dan wel vrij, zelfstandig en gelijkwaardig opvoeden, maar dat ze zich niet zo opstelden tegenover werknemers uit die generatie. 

 

Daar valt dus veel winst te halen op een vrij eenvoudige manier. 

Ga eens bij jezelf na. Hoe ga jij om met jonge werknemers? Is dat hetzelfde als hoe je omgaat met jouw kinderen? Waar zitten gelijkenissen? En waar verschillen?

 

Nota bene: deze indeling is onderzocht in Nederland. Heb je dus immigranten in dienst, dan kan het zijn dat je deze deze beschrijving niet goed herkent. 

 

Bron: Bontekoning, A.C. (2012). Generaties! Werk in uitvoering. Hoe alle generaties onze cultuur veranderen. Mediawerf Uitgevers

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.