Het belangrijkste kenmerk van een sterke ondernemer

Gepubliceerd op 23 april 2020 om 14:14

Mijn moeder startte eind jaren '90 haar eigen bedrijf. In de loop der jaren bouwde zij een kinderopvang op die uitgroeide tot een onderneming met een kleine 20 medewerkers en meer dan 200 kinderen die wekelijks werden opgevangen.

Haar succes is op meerdere manieren te verklaren. Naast grote vakinhoudelijke kennis heeft mijn moeder de vaardigheden van een sterke leider. Zoals een duidelijke en inspirerende visie, vertrouwen in haar werknemers en de ballen om de hete ijzers uit het vuur te halen zodat medewerkers zich konden richten op hun werk. Maar als ik nu terugkijk was haar grootste kracht om te erkennen welke kennis en vaardigheden ze NIET had en hierbij om hulp te vragen. Zodat ze het zich eigen kon maken of het uit handen kon geven. Hoe dan ook, ze regelde antwoorden op de vraagstukken binnen haar bedrijf. Zodat zij plezier hield in haar dagelijkse werk, maar vooral om ervoor te zorgen dat haar onderneming gezond bleef. Het blijkt dat juist dit kenmerk uniek is.

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (2019), in samenwerking met MWM2, blijkt dat 9 op de 10 ondernemers rondloopt met ondernemersvraagstukken. En 70% heeft er 2 of meer.

 

Ruim de helft van de ondernemers wacht met vragen om hulp. Men neemt zich voor de volgende keer eerder om hulp te vragen, maar stelt dat uit/wil het zelf oplossen/is te druk. De gevolgen zijn stress of lichamelijke klachten (26%), stagnerende groei (42%) en kansen die blijven liggen (43%). Kortom, een behoorlijk risico voor je bedrijf. En een enorme kans.

 

Een sterke leider zijn betekent óók om hulp vragen.

 

“Maar waar dan?”, vraagt 38% van de ondernemers zich af. Als antwoord heeft de KVK een adviesteam opgericht dat te bereiken is via 0800-2117.

Zelf maak ik met mijn huidige ondernemersvraag gebruik van het Ondernemersklankbord. Daarvoor moest ik wel effe een hobbel nemen, want ik val onder de categorie ‘wil het zelf oplossen’. En jij? Wat maakt dat je (geen) gebruik maakt van de expertise van anderen? Wat zou het betekenen als je (als een van de weinigen in je branche) dit wel doet?

 

Literatuur:

Kamer van Koophandel (2019, 19 augustus) Ondernemer blijft te lang met vragen rondlopen. Geraadpleegd op 22-10-2019 van: https://www.kvk.nl/over-kvk/media-en-pers/nieuws-en-persberichten/ondernemer-blijft-te-lang-met-vragen-rondlopen/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.